Instellen werkplek

De Ergonomeasure zorgt voor een  ergonomische werkplek

De Ergonomeasure is een ergonomisch meetinstrument waarmee uw iedere  werkplek  optimaal kunt instellen . Een verkeerde instelling van het beeldscherm op de werkplek kan gezondheidklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Tevens kunnen beeldschermwerkers oogklachten ontwikkelen. Een werkplek instellen  op de juiste manier is dus erg belangrijk. De Ergonomeasure helpt u bij het  instellen  en controleren van uw  werkplek . Uw stoel, bureau, beeldscherm en toetsenbord kunt u nu zelf eenvoudig instellen. De Ergonomeasure is gebaseerd op normen van het  Nederlands Normalisatie Instituut  en de Arbeidsinspectie . Een aantal normen is gerelateerd aan lichaamslengte. Op deze manier kunt u de hoogte van uw stoel en bureau aan uw eigen lengte aanpassen.

Uw stoel ergonomisch instellen

Verschillende factoren bepalen het comfort van uw bureaustoel en uw werkhouding. Deze zijn onder andere: hoogte, vering, vorm van zitvlak en rugleuning, materiaal van de bekleding en armsteunen. Ga rechtop, in een ontspannen houding, op uw stoel zitten. Zorg er voor dat uw voeten plat op de grond rusten en uw bovenbenen ongeveer evenwijdig aan de grond zijn. Wees er alert op, dat de rugleuning niet uw rugholte recht buigt. Volgens deskundigen is dit geen gezonde situatie. U voelt dit in eerste instantie niet, maar op lange termijn kunnen hierdoor toch rugklachten komen. De voorzijde van de zitting mag niet in uw knieholten drukken. Is dit wel het geval, stel de zithoogte dan lager in, of plaats de rugleuning naar voren.

Uw bureau ergonomisch instellen

Om uw bureau ergonomisch in te kunnen stellen moet eerst de werkvlakhoogte bepaald worden.  De werkvlakhoogte is de afstand van de grond tot de bovenzijde van het werkvlak. Werkt u met een toetsenbord, dan is het toetsenbord uw werkvlak. Daarnaast is het van belang om een werkvlak te hebben met een minimale breedte van 120 cm en een diepte van 80cm. Ook voor staand werk zoals balie- en magazijnwerk geeft de ergonomeasure een voorkeurshoogte voor het werkvlak.

Ergonomie en uw beeldscherm

Om uw beeldscherm ergonomisch in te kunnen stellen is het van belang om een juiste afstand tussen uw ogen en het beeldscherm te creëren.Als u werkt vanaf een document (papieren, formulieren e.d.) op uw bureau, let er dan op dat de afstand oog – document ongeveer gelijk is aan de afstand oogbeeldscherm Op deze manier kunt u voorkomen dat uw ogen snel vermoeid raken.

Ergonomische opstelling toetsenbord

Plaats uw toetsenbord zo op uw werkvlak dat u in een ontspannen houding zit. Uw onderarmen moeten evenwijdig aan de grond zijn. Uw polsen moeten recht of slechts licht gebogen zijn. Uw handen zijn op ellebooghoogte of iets daaronder. Let er op dat u uw schouders ontspant. Controleer de hoogte en de hoek van het toetsenbord.

Ergonomische werkplek en uw manier van werken

Behalve een goede werkplekinrichting is ook uw manier van werken belangrijk. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Zorg voor voldoende afwisseling in het werk. Zit liever niet langer dan één uur onafgebroken achter het beeldscherm.